Kako vedeti, katera baterija za električno kolo je prava?


baterija za električno kolo

Katera je najboljša baterija za električno kolo? Ne glede na to, ali gradite električno kolo s kompletom ali ste lastnik že izdelanega električnega kolesa, bomo skozi članek pomagali odkriti različice in razvijajoče se standarde za baterije e-koles.

Baterija za električno kolo – vrste

Izbira določene vrste baterije je pri izdelku več kot pomembna. Ne gre zgolj za preprosto izbiro med zatesnjeno svinčevo-baterijsko baterijo, baterijo na osnovi niklja ali litijevo baterijo, vsaka vrsta baterije ima številne različice in nešteto rezultatov.

Zaprta svinčena kislina

Te baterije obstajajo že več kot 100 let, zato je postala tehnologija sčasoma v tej smeri zelo izpopolnjena. Dobra stran je, da so te baterije najcenejše in jih je mogoče enostavno reciklirati. Primerna je za ljudi, ki želijo izdelati svoja e-kolesa z omejenim proračunom.

So pa zelo težke, ne zdržijo prav dolgo, imajo manj zmogljivosti in so bolj občutljive na spreminjajoče se vremenske razmere. Če cena za vas ni absolutna prednost ali če želite samo eksperimentirati pri izdelavi lastnega e-kolesa, bi bil naš nasvet, da se izogibate svinčevim baterijam.

Nikljeve baterije

Nikelj kadmij

Korak navzgor glede moči energije je lahko nikelj, ki shrani več energije kot svinčene baterije, kar je eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri baterije za e-kolo. Na žalost so z vidika recikliranja precej slabe in so precej nevarne za okolje.

Nikelj-kovinski hidrid

Nikelj kovinsko hidride baterije premagujejo kadmijeve različice, kar zadeva možnost recikliranja, in so tudi bolj učinkovite, vendar ne predstavljajo velikega izboljšanja. Prihodnost baterij na osnovi niklja je bila nekaj časa videti svetla, a, odkar so na sceno stopile litijeve baterije, so bile nekoliko postavljene na stran.

Litijionske baterije

Litijionske baterije so popolnoma spremenile pogled v svetu e-koles. Tehnološko so to najboljše baterije v smislu »gostote« energije, saj ustvarjajo resnično impresivno količino energije in imajo zelo majhno težo. V nasprotju s starejšimi baterijami tudi bolje obvladujejo visoke in nizke temperature.

Ena slaba stran je, da litijeve baterije še vedno niso stoodstotno stabilne, vendar se hitro izboljšujejo. Njihova visoka moč energije, počasna hitrost praznjenja, kadar ni v uporabi, nizko vzdrževanje in širok spekter sprememb so povzročili velik preskok v tehnologiji baterij.

Baterija za električno kolo – tehnologija za prihodnost

Nekaj zagotovo lahko trdimo, in to je, da napredek v tehnologiji baterij ne kaže znakov zaustavitve, zato ste lahko prepričani, da se bodo nove različice baterij pojavile kmalu na trgu.

Baterija za električno kolo – tehnični dejavniki in kompatibilnost

Pred nakupom baterije se prepričajte, kakšen motor imate in kakšno moč potrebuje. Tako boste lahko pravilno izbrali.

Baterija za električno kolo – napetost in hitrost baterije

Napetost, navedena za vsako baterijo, se nanaša na običajno količino, ki jo baterija izprazni. Ta energija niha zaradi hitrih hitrosti in težavnega terena. Splošno pravilo je, da več kot ima amperskih ur kolesarske baterije, tem bolje. Še nikoli se nihče ni pritoževal, da bi imel preveč baterije.

Baterija za električno kolo – cikli polnjenja

Cikli polnjenja se nanašajo na to, kolikokrat lahko baterijo v svoji življenjski dobi polnite, od prazne do polne. Baterije imajo omejeno količino polnilnih ciklov, približno 1000 krat. To pomeni, da ima lahko baterija približno tri leta polnih ciklov.

Povečanje dosega baterije za e-kolo

Najpomembnejši rezultat, ki ga želite od baterije za električno kolo, je dober doseg. Domet, je preprosto razdalja, ki jo lahko prevozite z enim polnjenjem. Nanjo pa lahko vplivajo naslednji dejavniki, kot so motorna učinkovitost, kapaciteta baterije, tlak v pnevmatikah, hitrost, zahtevnost terena in podobno.

Na baterije prav tako vplivajo različne fizične razmere, enako kot na živa bitja. V običajnih razmerah lahko izgubijo približno dva do tri odstotke svoje zmogljivosti na leto, tudi če jih ne uporabljate.

Recent Content